Η Φόνισσα / Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Η Χαδούλα, η ηρωίδα της Φόνισσας είναι μια χήρα που ζει στη Σκιάθο, γνωρίζει τα πάντα σχετικά με τα βότανα που βρίσκει στα δάση του νησιού και έτσι βοηθά οικονομικά την οικογένειά της. Η ζωή στις αρχές του 20ου αιώνα δεν είναι καθόλου εύκολη για τις γυναίκες και η Χαδούλα φαίνεται να το γνωρίζει πολύ καλά. Γι’ αυτό πιστεύει ότι το να έχεις οικογένεια αποτελούμενη από κόρες μπορεί να είναι κατάρα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μας καλωσορίζει στον γκροτέσκο κόσμο της Φόνισσας.

Τι κάνει η Χαδούλα γι’ αυτό; Αποφασίζει να ελευθερώσει τις οικογένειες από τις κόρες τους–το υποτιθέμενο πρόβλημά τους–είτε συνειδητά είτε όχι. Όταν κατηγορηθεί για τις δολοφονίες θα το σκάσει προσπαθώντας να ξεφύγει από τους πάντες και τα πάντα. Η φόνισσα είναι μια ιστορία τόσο τρομακτική όσο και απόκοσμη, έχοντας ως φόντο την άγρια ομορφιά της φύσης του νησιού, έκανε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη παγκόσμια γνωστό.

Το μήνυμα του βιβλίου είναι ξεκάθαρο: Ο Παπαδιαμάντης πιστεύει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην απλή ζωή και να αφήσουμε πίσω τις προόδους της κοινωνίας που μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο, δηλαδή να θέσουμε ως προτεραιότητα τους νόμους της φύσης σε σχέση με αυτούς της κοινωνίας μας.

Έτσι έγινε και με τη Χαδούλα, το τέλος της επισφραγίστηκε από το νόμο της φύσης, επιστρέφοντας σε αυτή. Ο Παπαδιαμάντης είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους συγγραφείς.

Το διάβασα στην έκδοση της Εστίας, 210 σελίδες, 7,34€

Πέρα από τη Φόνισσα, αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε έναν ενδιαφέρον άρθρο όπου η Αγγελική Παπαγεωργοπούλου αναλύει την παρουσία του γκροτέσκου στη διηγηματογραφία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Charles Dickens. Πραγματικά μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση των δύο σημαντικών συγγραφέων. Το άρθρο εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις