Ζωή / Αλέξης Σταμάτης

Εδώ και καιρό ήθελα να διαβάσω κάποιο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη αλλά δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία. Το μυθιστόρημά του Μπαρ Φλωμπέρ (εκδόσεις Καστανιώτης, 2012) συνεχίζει να είναι το πιο δημοφιλές βιβλίο του μέχρι σήμερα. Στα χέρια μου βρέθηκε το βιβλίο του, Ζωή, το οποίο επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Μίνωας το 2014.

Το μυθιστόρημα Ζωή διαβάζεται «μονορούφι», κυριολεκτικά χωρίς ανάσα. Πρόκειται για ένα βιβλίο με καθαρά θεατρική διάσταση, ένα σκηνικό σπιτιού και μια αφορμή για ένα δείπνο αρκούν για να πέσει η αυλαία του δράματος.

Η Ζωή, ο Λυκούργος και η Μάγια αποτελούν την κύρια οικογένεια, η οποία δεν αποκλείει και την Αιμιλία, την παράλληλη και επίσημη σχέση του Λυκούργου. Ο Αντρέας παλιός φίλος τους θα επιστρέψει μετά από 15 χρόνια απουσίας για το επίσημο δείπνο που του ετοιμάζουν. Αυτή η γιορτινή διάθεση όμως δεν μπορεί να κρατήσει πολύ, πίσω από τον γυάλινο κόσμο τους υπάρχει ένα καζάνι που σιγοβράζει όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορεί άλλο να κρατηθεί.

Κύριο θέμα του βιβλίου είναι ο συμβιβασμός, μια nature morte που έρχεται ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού και της πίεσης για να είναι όλα «τέλεια» στη σύγχρονη ζωή μας. Έρχεται λοιπόν μια στιγμή που έχουμε πετύχει όλα όσα επιθυμούσαμε και τα «καμαρώνουμε» σαν τέλειος καμβάς, το μόνο όμως που μας διαφεύγει είναι η ουσία, λείπει το νόημα, ο χρόνος τρέχει σαν τέλειος κριτής.

Ήταν σαν να ζούσα σε μια Nature morte. Όλα ήταν εκεί, ζωγραφισμένα στην εντέλεια, αλλά κάτι έλειπε. Έλειπε το νόημα.

Η Ζωή λοιπόν έχει ξεκάθαρα συμβιβαστεί στη ζωή της. Έζησε έναν μεγάλο έρωτα ο οποίος, όμως, έπρεπε να τελειώσει εσπευσμένα. Αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή της με τον Λυκούργο καταλαβαίνοντας την ιδιόρρυθμη ανάγκη του να μοιράζεται την αγάπη του με την Αιμιλία, ως ένα αναγκαίο αξεσουάρ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν οι μορφές να υπάρχουν είναι δια των μεταμορφώσεων. Οπότε, να ποιο είναι κι εμένα το πραγματικό μου πρόσωπο. Αυτό στο οποίο μεταμορφώνομαι κάθε μέρα!

Χαρακτηριστικής σημασίας για την εξέλιξη όλων είναι είναι ο Αντρέας, παλιός εραστής της Ζωής, αλλά και η Μάγια ολοφάνερο αποτέλεσμα αυτής της ένωσης.

Αλέξης Σταμάτης

Ο Αλέξης Σταμάτης στο βιβλίο του Ζωή, δείχνει με ένα εξαιρετικά καλογραμμένο την ανάγκη όλων μας για ευτυχία. Το μόνο που θα άλλαζα τρόπον τινά είναι η έκταση του, που θα ήθελα να είναι μεγαλύτερη ώστε να δώσει μεγαλύτερο βάθος στους χαρακτήρες.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Σελίδες: 160. Τιμή: 10,00 €

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις