Μοιάζει σαν κυριακάτικη ιεροτελεστία: ζεστός καφές πάντα σκέτος, δυνατή μουσική και μια μικρή κουζίνα που είναι έτοιμη να κάνει «ό,τι μου κατέβει». Σήμερα είχα τη διάθεση να δοκιμάσω μια πιο αφράτη συνταγή για pancakes, και αυτή η ιαπωνική τους εκδοχή έμοιαζε η ιδανική. Λέω ιαπωνική, αλλά έχει και ελληνικό αέρα, μιας και αντί για γάλα προτίμησα να χρησιμοποιήσω γιαούρτι. Δοκίμασέ τα, γίνονται σαν πολύ αφράτα ψωμένια pancakes, είναι πιο χοντρά από τα κανονικά και αυτό τα κάνει πολύ ιδιαίτερα. Ταιριάζουν τέλεια με μαρμελάδα, αλλά και φρέσκα φρούτα.

Pancakes

Pancakes

Υλικά για περίπου 8 κομμάτια:
  • 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο (λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 βανίλιες
  • 2 αυγά

Εκτέλεση:

  • Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, και χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να είναι πολύ αφράτο και κρεμώδες (θα έχει διαλυθεί τελείως η ζάχαρη).
  • Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε το αλάτι, τις βανίλιες και σιγά-σιγά το γιαούρτι. Το αποτέλεσμά μας θα είναι ένα μείγμα πολύ αφράτο.
  • Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και σιγά-σιγά το αλεύρι με την baking powder (κοσκινίζοντας πάνω από το μείγμα μας).
  • Το μείγμα μας  θα είναι αρκετά σφιχτό, αυτό όμως δεν μας πτοεί καθόλου. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο και σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με λίγο αλάτι.
  • Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο πρώτο μας μείγμα και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  • Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι  βουτυρώνοντας ελαφρά, και σιγά-σιγά προσθέτουμε κουταλιές από το μείγμα μας (θα σας μοιάζει αρκετά συμπαγές αλλά δεν χρειάζεται να αγχωθείτε), σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε τα panckakes για 4-5 λεπτά από τη μια πλευρά.
  • Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, τα γυρίζουμε και από την άλλη για ακόμη 2-3 λεπτά, μέχρι να έχουν ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα. Μπορείτε επίσης να τα αφήσετε και 1 λεπτό από την πλαϊνή τους πλευρά γυρίζοντάς τα προσεχτικά.

Καλή όρεξη 🙂