Αυτές τις μέρες που το κρύο είναι πιο έντονο, και η όρεξη για διακοπές μεγαλώνει, το μυαλό θέλει Gluhwein· ακριβώς! Αυτό το υπέροχο ζεστό κρασί γεμάτο από γιορτινά αρώματα που συνηθίζει να πίνει η βόρεια Ευρώπη.

Έχω δοκιμάσει πολλές διαφορετικές συνταγές για πολλά χρόνια, κάποιες πιο γλυκιές, κάποιες άλλες λιγότερο. Αυτή όμως είναι με διαφορά η πιο ωραία, σίγουρα η πιο αρωματική απ΄όλες! Για την παρασκευή του καραμελώνουμε τις φλούδες εσπεριδοειδών και έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο αρωματικό, χωρίς να είναι όμως ιδιαίτερα γλυκό, καθώς η αίσθηση του κρασιού είναι πιο έντονη. Ετοιμαστείτε για το πιο αρωματικό ζεστό κρασί που έχετε δοκιμάσει 🙂

 

Υλικά για 750ml:

  • 2 μανταρίνια
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 λεμόνι
  • 1 μοσχολέμονο (lime)
  • 100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 γαρύφαλλα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 καρπό από μοσχοκάρυδο
  • 2 βανίλιες
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί

 

Gluhwein

Εκτέλεση

  1. Βγάζουμε τις φλούδες από τα μανταρίνια και χρησιμοποιώντας τον καθαριστή πατάτας βγάζουμε τις φλούδες από το πορτοκάλι, το λεμόνι και το μοσχολέμονο.
  2. Βάζουμε τη ζάχαρη σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, και προσθέτουμε τις φλούδες και τους χυμούς από τα μανταρίνια και το πορτοκάλι.
  3. Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα, το ξύλο κανέλας, τα φύλλα δάφνης και 5 με 6 ξύσματα από τον καρπό του μοσχοκάρυδου, και τις βανίλιες. Επίσης, προσθέτουμε τόσο κρασί που να καλύψει τη ζάχαρη.
  4. Θέλουμε η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως και ανεβάζουμε τη φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Στη συνέχεια θα αφήσουμε το μείγμα για 4-5 λεπτά ή μέχρι να γίνει ένα ωραίο σιρόπι.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και τον γλυκάνισο και το αφήνουμε στη φωτιά για 5 λεπτά. Είναι warm + delicious. Μπορούμε να σερβίρουμε αφού σουρώσουμε τις φλούδες και τα υπόλοιπα υλικά.