Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας – Emma Reyes

Emma Reyes

Μια ρεαλιστική και εμπνευσμένη περιγραφή του πώς κάποιος μπορεί να οδηγήσει τη ζωή του εκεί που πραγματικά θέλει, και να ξεχωρίσει. Αυτό μπορεί να μας το διδάξει η Emma Reyes στο βιβλίο Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας (εκδόσεις Ίκαρος, 2017) στην εξαιρετική έκδοση που κυκλοφόρησε και συγκεντρώνει 23 επιστολές της στις οποίες αφηγείται επισόδεια από την ιδιαίτερα επώδυνη ζωή της.

Emma Reyes

Η Emma Reyes ήταν κολομβιανή καλλιτέχνις η οποία διακρίθηκε ως ζωγράφος και δημιούργησε φιλίες με τους πιο σημαντικούς συγγραφείς και καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, τους οποίους και προστάτεψε περισσότερο και απο μητέρα. Γιατί η ζωή της όμως έχει να μας δείξει τόσα πολλά, πέρα από το καλλιτεχνικό της έργο;

Πρόκειται για μια γυναίκα που μέχρι τα 19 της ήταν αναλφάβητη, μεγαλωμένη σε ένα μικρό δωμάτιο ενός μοναστηριού στην Κολομβία, εγκαταλελειμμένη μαζί με την αδερφή της, εργάζονταν εκεί και οι δύο κάτω από σκληρές συνθήκες. Από εκεί κατάφερε να το σκάσει, ξεφεύγοντας από αυτή τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα, ταξίδεψε πολύ αφιερώνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της στη ζωγραφική, μετακόμισε σε πολλές χώρες και το 1960 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου καταξιώθηκε καλλιτεχνικά και διέμεινε μέχρι και το τέλος της ζωής της, το 2003.

Τo 1969 η Emma Reyes έστειλε στον φίλο της ιστορικό Χερμάν Αρσινιέγας την πρώτη από τις είκοσι τρεις επιστολές που περιγράφουν τις σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες κύλησε η παιδική της ηλικία. Ο φίλος της συγκλονίστηκε από τις σκληρές αυτές αναμνήσεις κι αποφάσισε να δείξει τα κείμενα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος ενθάρρυνε τη Ρέγιες να συνεχίσει το γράψιμο. Η αλληλογραφία κράτησε ως το 1997· σ’ αυτό το διάστημα, ο Αρσινιέγας κατάφερε να πάρει την έγκριση της Emma Reyes για να εκδώσει τις επιστολές μετά τον θάνατό της.

Έτσι προέκυψε το εξαιρετικό βιβλίο Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας, που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη γραφή της από την οποία δεν υπάρχει κανένα ίχνος επιτήδευσης. Η Reyes χωρίς αυτολύπηση, με ευφυΐα ενηλίκου και ματιά κοριτσιού, καταφέρνει να μεταδώσει με ακρίβεια στον αναγνώστη τα συναισθήματά της, καθώς περιγράφει τις αντιξοότητες των παιδικών της χρόνων στην Κολομβία.

«Αν ο Ρίλκε έλεγε πως η πατρίδα του ανθρώπου είναι η παιδική του ηλικία, εκείνη της Έμμα Ρέγιες είναι μια αιώνια πατρίδα για όποιον τη διαβάζει. Αυτή η παιδική ηλικία είναι πλέον δική μας, μας ανήκει για πάντα.»

Το βιβλίο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί έναν ύμνο για τους αδύναμους, για το πώς μπορούν να ξεφύγουν από τις δυσκολίες που μπορεί να βιώνουν και να κυνηγήσουν μια καλύτερη ζωή. Η Emma Reyes το κατάφερε, και αυτό το βιβλίο περιγράφει τη δική της αλήθεια. Μένει να αναγνωρίσουμε μέσα από αυτό και τη δική μας. ♦

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση της Μαρία Παλαιολόγου. Σελίδες: 240  | Τιμή: 14,50€

 

Newsletter

Εγγράψου στο newsletter για να μην χάνεις άρθρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *