Το όνομά σου μετά τη βροχή / Victoria Álvarez

Victoria Álvarez

Πριν από λίγους μήνες είχαν πέσει στα χέρια μου τα δύο βιβλία της τριλογίας της Victoria Álvarez, «Dreaming Spires» (το τρίτο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2016) και έσπευσα να διαβάσω το πρώτο μέρος αυτής με τίτλο Tu nombre después de la lluvia (Το όνομά σου μετά τη βροχή) (εκδόσεις Lumen, 2014), ένα βιβλίο που δέχθηκε πολύ καλές κριτικές στην Ισπανία το 2014.

Από τη σκοτεινή Ισλανδία που είχαμε ταξιδέψει με το βιβλίο Έθιμα ταφής της Hannah Kent (εκδόσεις Ίκαρος, 2014) μεταφερόμαστε στην σκοτεινή και μυστηριώδη Ιρλανδία στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο και αστυνομική πλοκή με βικτωριανό αέρα.

Είστε εξοικειωμένοι όμως με τους Ιρλανδικούς θρύλους; Ξέρετε τι είναι μία Banshee; Για όσους δεν γνωρίζουν, η Banshee είναι ένα γυναικείο πνεύμα, μιας μορφής νεράιδα που αποτελεί μέρος της κέλτικης μυθολογίας και συνεχίζει να συναρπάζει κάθε γενιά με τις ιστορίες που δημιουργούνται ακατάπαυστα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μύθος, όταν κάποιος πρόκειται να πεθάνει η Banshee με τους αναστεναγμούς και τα βογκητά της, ανακοινώνει τον επικείμενο θάνατο με έναν τρομακτικό τρόπο που ακούγεται και στα πιο μακρινά μέρη.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Banshee της οικογένειας O´Laire, θα είναι αυτή που θα κάνει τους πρωταγωνιστές της δικής μας ιστορίας να αφήσουν την Οξφόρδη όπου κατοικούν για το Kilcurling ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας και αναλαμβάνουν δράση!

Η ιστορία ξεκινάει στην Οξφόρδη το 1903, όπου και γνωρίζουμε τον καθηγητή Alexander Quills καταξιωμένο στις μεταφυσικές επιστήμες της εποχής. Εκτός από αυτό, έχει δημιουργήσει μαζί με τους καλούς φίλους του Lionel Lennox και Oliver Saunders, μια εφημερίδα που ακούει στο όνομα «Dreaming Spires» που ειδικεύεται στα υπερφυσικά ζητήματα.

Η ιστορία του Lionel Lennox είναι πολύ ιδιαίτερη, καθώς με το ξεκίνημα της πλοκής τον βρίσκουμε στην Αίγυπτο σε μια αρχαιολογική αποστολή κατά την οποία έχει αναλάβει την ανασκαφή του τάφου της πριγκίπισσας Meresamenti. Παράλληλα όμως λειτουργεί και εις βάρος της αφού αυτό που θέλει είναι να αποσπάσει ο ίδιος τον πολύτιμο καθρέφτη της πριγκίπισσας… Την τελευταία στιγμή όμως κάτι πάει στραβά, ο καθρέφτης «γίνεται καπνός» και ο ίδιος βρίσκεται κάτω από την απειλή ενός όπλου.

Από την παρέα δεν θα μπορούσε να λείπει και μια ρομαντική ψυχή, είναι ο Oliver Saunders που λατρεύει τα γοτθικά κείμενα και έχει αναλάβει τη μετάφραση ενός σημαντικού λεξικού.

Την περίοδο που γνωρίζουμε και τους τρεις χαρακτήρες η εφημερίδα Dreaming Spires δεν είναι στην καλύτερή της κατάσταση και αν δεν ανακαλύψουν ένα σημαντικό νέο για να την βγάλει από την αφάνεια, δεν θα μπορέσουν να τη σώσουν.

Victoria Álvarez

Και ενώ φαίνεται να είναι προβληματισμένοι λαμβάνουν ένα γράμμα από το χωριό Kilcurling της Ιρλανδίας. Η Lisa Spillane γράφει στην εφημερίδα για να τους εκφράσει την αγωνία της για τα όσα συμβαίνουν στο χωριό, το οποίο υποφέρει εξ΄ αιτίας της Βanshee που φαίνεται να μένει στο κάστρο της οικογένειας O´Laire. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Φαίνεται πως αυτή η Βanshee όχι μόνο δεν ανακοίνωσε με την κραυγή της το θάνατο του MacConnal αλλά τον προκάλεσε κιόλας.

Έτσι, ο Alexander Quills καλείται να δώσει τη λύση σε αυτό το περίεργο μυστήριο που θα αναλάβει αμέσως με την ελπίδα να είναι αυτή η σημαντική είδηση που ψάχνουν για να σωθεί η εφημερίδα.

Μου αρέσει που περίπου στα μισά του βιβλίου, αυτό παίρνει έναν αέρα από τα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι, καθώς πολλές φορές η αλήθεια είναι μπροστά μας και δεν μπορούμε να τη δούμε. Μια από τις ιδέες για να ξεφορτωθεί η οικογένεια O´Laire τη Βanshee, είναι να πουλήσουν την τεράστια έπαυλη που τόσο προσκολλημένη σε αυτή φαίνεται να είναι η ίδια. Θα σκεφτούν λοιπόν να «πουλήσουν» την είδηση της ύπαρξης της Βanshee στην έπαυλη χωρίς να αναφέρουν το περιστατικό του θανάτου με σκοπό να τραβήξουν τα βλέμματα πιθανών αγοραστών της. Αυτό θα φέρει τους υποψήφιους αγοραστές στο Kilcurling και θα οδηγήσει σε έναν ακόμη μυστηριώδη θάνατο. Τώρα είναι που τα πράγματα θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο.

Πολύ ενδιαφέρουσα γραφή της Victoria Álvarez που φάνηκε ότι έχει κάνει μια σημαντική μελέτη για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου που μέχρι το τέλος του δεν αφήνει ούτε ένα από τα ερωτήματά του αναπάντητα. Το κλείσιμο της ιστορίας μας πηγαίνει πάλι στον Lionel Lennox και στο γεγονός της ανασκαφής στην Αίγυπτο. Εκεί μας δίνει απαντήσεις για τον περίφημο καθρέφτη της πριγκίπισσας Meresamenti και μας προκαλεί να διαβάσουμε το δεύτερο μέρος της τριλογίας με τίτλο «Contra la fuerza del viento».Ο χαρακτήρας που ξεχώρισα είναι η μυστηριώδης δεσποινίς Stirling.

Για αυτούς που ενδιαφέρονται για την βικτωριανή λογοτεχνία θα πρότεινα επίσης το κλασικό Η γυναίκα με τα άσπρα (εκδόσεις Ηλέκτρα, 2007) του Wilkie Collins, το εξίσου κλασικό Φρανκενστάιν (εκδόσεις Μίνωας, 2014) της Μαίρη Σέλεϊ αλλά και τη συλλογή Κλασικές ιστορίες φαντασμάτων από τη Βικτωριανή εποχή (εκδόσεις Αίολος, 2015).

Αυτό που αφήνει η ανάγνωση του βιβλίου είναι ότι με το να προσπαθείς να αποφύγεις μια κατάσταση που σε προβληματίζει δεν καταφέρνεις τίποτα, αντίθετα, θα πρέπει να αναμετρηθείς με αυτό. Βασική ιδέα αυτού είδαμε και στο μυθιστόρημα Εξώστης του Νίκου Καχτίτση (εκδόσεις Κίχλη, 2012) χωρίς βέβαια να μπορούν να συγκριθούν λογοτεχνικά..

Ελληνική έκδοση του βιβλίου δεν υπάρχει, το διάβασα στα ισπανικά σε έκδοση της Lumen. Σελίδες: 584 | Τιμή: 22,90€

Newsletter

Εγγράψου στο newsletter για να μην χάνεις άρθρο!

1 comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *